İş dünyası ve ilgili konular (finans, muhasebe, yönetim ve ekonomi gibi) özellikle lisansüstü düzeyde dünya çapındaki üniversitelerde en popüler bölümlerdendir. Bunun neden böyle olduğu konusunda bazı belirsiz fikirlere sahip olabilirsiniz, örneğin işletme mezunları dünya çapında yüksek ilgi görüyor, iş dünyası modern insan toplumunun hemen hemen her yerine erişim sağlayabiliyor ve işletme alanı çok çeşitli bölümler içermekte ve çoğunlukla yüksek maaşlı olmaktadır. Ve bu fikirlerin büyük ölçüde doğru olması muhtemeldir.
Bir işletme yüksek lisansı yapmayı düşünüyorsanız, iş analizi, yönetimi ve finansı bölümü için buradaki QS İşletme Yüksek Lisans Sıralaması 2019'u inceleyebilirsiniz. Ya da hala ikna olmuyorsanız, soruyu daha derinlemesine araştırmak için bu makaleyi okumaya devam ediniz: Neden işletme?
İşletme Lisansı Türleri
İşletme alanındaki bölümler kendi dalında oldukça özelleşen ve disiplinlerarası olanları, bazıları da biraz daha akademik ve temel olarak pratik mesleki gelişime odaklanan geniş bir program grubunu kapsadığı anlaşılmaktadır.
İşletme derecelerini akademik dereceye göre (örneğin, lisans, lisansüstü, profesyonel) ve ayrıca konu odağına göre kategorilere ayırabilirsiniz. Doğrudan veya bazı yakın dersleri içermesiyle, farklı işletme diploması türleri kapsamına girmesi muhtemel çalışma alanlarından bazıları şunlardır:
- Muhasebe
- Yönetim Bilimleri
- Bilgisayar Bilimleri
- Maliye
- Sosyoloji
- Girişimcilik
- Pazarlama
- Hukuk
- Modern Diller
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- Matematik
- Spor Yönetimi
- Stratejik Yönetim
- Ekonomi
- Moda yönetimi
Lisans düzeyinde işletme bölümlerinde, öğrenciler bir uzmanlık seçmeden önce iş dünyasının bu yönlerinin çoğunda bir temel kazanabilirler. Yüksek lisans seviyesinden itibaren, işletmenin belirli bir yönüne odaklanılması daha normaldir, ancak öğrencilerin dersi kendi ilgi alanlarına göre şekillendirmeleri için esneklik yapılmaktadır. Bu arada, MBA (İşletme Yüksek Lisansı) ve yönetici MBA programları zaten önemli mesleki deneyim kazanmış olan ve genellikle mesleki gelişimine odaklananlara yöneliktir.
Hangi düzeyde işletme okursanız okuyun hangi uzmanlık alanını seçerseniz seçin, her tür işletme bölümlerinin olay incelemeleri, problem çözme teknikleri, proje ve ekip çalışmasının yanı sıra staj uygulamaları ile de teorinin pratik uygulamaya dönüştüğünü bilmelisiniz.
İşletme Alanındaki Kariyer Fırsatları
Akademik zorluğun ve pratik uygulamanın birleşimi, birçok işletme okulu ve bölümünün sunduğu rekabetçi, ancak iş birliğine dayalı öğrenme ortamından dolayı işletmeyi ilgi duyanlar için oldukça cazip bir bölüm haline getirmektedir. Ancak çoğu insan için, "Neden işletme? sorusunun cevabı, işletme diplomasına sahip kişilerin referansıyla en iyi şekilde cevaplanır.
İşletme mezunları, sayısız farklı sektörde çalışmaya devam etmektedirler ve bunların hepsi genel olarak işletme ile ilişkilendireceğiniz meslekler değildir. İşletme diploması ile yapılabilecek en belirgin meslekler muhasebe ve finans alanlarıdır. İşletme mezunları için yüksek talep gören diğer sektörler arasında pazarlama ve reklamın yanı sıra perakende, satış danışmanlığı, insan kaynakları ve işletme danışmanlığı bulunmaktadır. Alandaki bu kadar çeşitlilik birçok öğrencinin ilgisini çektiğini göstermektedir.
Mezun olduktan sonra kariyerinizi nasıl geliştirmeye başlayacağınızdan emin değilseniz, birçok büyük ve uluslararası şirketin yönettiği lisansüstü eğitim programlarından birine katılmayı düşünebilirsiniz. Bunlar genellikle mezunların belirli bir kariyer basamağını tırmanmaya başlamadan önce dünyanın farklı bölgelerinde ve farklı iş alanlarında staj yapmasına imkan sağlamaktadır.
İşletme diplomanızı KOBİ'ler (küçük ila orta ölçekli işletmeler), yenilikçi girişimler, hayır kurumları, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve STK'lar içerisindeki rolleri takip etmek için de kullanabilirsiniz. Parlak bir fikriniz ve bunu destekleyecek bilginiz varsa, kendi işinizi kurmayı düşünebilirsiniz.
İlgi alanınıza ve işletme derecenizin uzmanlığına bağlı olarak, işletme diplomasıyla çalışabileceğiniz alanlar şunlardır:
- Yönetim Danışmanlığı
- Eğitim
- Pazarlama
- Ticaret
- Muhasebe
- Pazar Araştırması
- Reklamcılık
- Perakende Satış
- Personel Sorumlusu
- Yatırım bankacılığı
- Perakende Yönetimi
- Halkla ilişkiler Sorumlusu
- Banka yönetimi
- Dağıtım ve Lojistik yönetimi
- Sigortacılık
- Tüketici ürünleri
İşletme ile Ne Kadar Kazanabiliriz?
Daha önce de belirtildiği gibi, kazanma potansiyeli birçok işletme öğrencisini motive eden şeyin özüdür. Mezun olur olmaz deneyimli bir çalışan maaşını beklememelisiniz, ancak o bölümden elde edilen bilgi ve beceriler daha yüksek maaşlarla yönetim seviyesindeki pozisyonlara tırmanmayı kolaylaştırırken kariyerinizin ilerlemesine katkıda bulunacaktır.
Bununla birlikte, bir işletme bölümünün kendisi otomatik olarak yüksek bir maaş anlamına gelmez ancak kaliteli ve üne sahip bir üniversiteden mezun olmak kesinlikle güzel fırsatlara ve iyi maaşlara kapı açacaktır. Kariyerinize ve maaş hedeflerinize ulaşmak ve çok fazla rekabet için hazırlıklı olmak istiyorsanız, kendinizi kanıtlamanız ve çok çalışmaya hazır olmanız gerekir.
NACE’nin Güz 2018 Maaş Anketi’ne göre, işletme mezunları için ortalama başlangıç maaşlarının uzmanlığa bağlı olarak değiştiği açıklanmıştır:
Çalışma alanı Ortalama yıllık maaş ($) (Yeni başlayanlar için)
Uluslararası İşletme 59.490
Maliye 55. 811
İş Ekonomisi 53,033
Muhasebe ve Finans 52,810
İnsan Kaynakları Yönetimi 42,904
Yönetim Bilgi Sistemi 58,628
Pazarlama 46,160
İşletme Yönetimi 51,208
Yüksek lisans düzeyinde okuyanlar için maaş beklentilerinin daha yüksek olması muhtemeldir. TopMBA.com İş ve Maaş Trendleri Raporuna göre, master mezunlarının maaşları ABD ve Kanada'da ortalama 116.300 dolardır. Batı Avrupa'da, master derecesi olanların ortalama kazancı biraz daha düşükken, Asya-Pasifik bölgesinde beklenen maaş 85.900 doları civarındadır.
En yüksek maaşı almak sizin için önemliyse, farklı işletme uzmanlıkları için en son maaş eğilimlerini ve tahminlerini araştırmanın yanı sıra, işletme mezunları için en yüksek maaşı veren ülkeleri gösteren raporlara bakmak faydalı olabilir.
İşletme Bölümünden Edinilen Aktarılabilir Beceriler
İşletme lisansınız boyunca, müşterileriniz, pazarlar, finans, operasyonlar, strateji, iş politikası, iletişim ve IT gibi kendi alanınızda hedeflenen becerileri edinmenin yanı sıra, geniş bir işletme operasyonları bilgisi geliştireceksiniz. Genelde bu alanları uluslararası bir bağlamda keşfetmek zor olacaktır, ancak bazı durumlarda belirli bir ülke ya da dünyanın farklı bölgelerindeki uygulamalarda uzmanlaşmak avantajlı olacaktır.
Hem günlük yaşamda hem de tamamen farklı bir kariyer yolu seçmeye karar verirseniz kullanabileceğiniz birçok değerli aktarılabilir beceri kazanmayı da bekleyebilirsiniz. Bir işletme lisansından kazanılan becerilerin şunlar olması muhtemeldir:
- Kuruluşların işleyişi
- Güçlü iletişim becerileri (sözlü ve yazılı)
- Analitik ve eleştirel düşünme
- Problem çözme
- Karar verme
- Mantıksal düşünme
- Sunum ve rapor yazma becerileri
- Finansal verilerin nasıl yorumlanacağı ve kullanılacağı
- Öz motivasyon ve etkili zaman yönetimi
- Proje ve kaynak yönetimi
- Ekonomik dalgalanmaların ve işi etkileyen diğer dış değişikliklerin yakından anlaşılması
İşletme Lisansı için En İyi Üniversiteler
Eğer bu makale işletme okumak istediğinize karar vermenize yardımcı olduysa 2018 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması üniversite aramanıza başlamak için iyi bir yer olacaktır.
İşletme alanında master yapmayı düşününler için QS İşletme Master Sıralaması’na göre işletme analitiği yüksek lisansında MIT’ın Sloan İşletme Okulu üst sıralardayken, Londra İşletme Fakültesi finans alanında liderlik etmektedir. Aynı zamanda HEC Paris yönetim ve idare alanında birinci sırayı alırken, Colombia İşletme Okulu pazarlama alanındaki en iyi yerdir.
İtalya’da İşletme Lisans Eğitimi Veren Üniversiteler
İtalya’da İşletme eğitimi almanız diğer kişilere nazaran sizi daha çok geliştirecek ve meslektaşlarınızın önünde bir adımda olsa yer almanızı sağlayacak birçok deneyim katacaktır.
- Bologna Üniversitesi
- Venedik Ca’ Foscari Üniversitesi
- Roma Tor Vergata Üniversitesi
- Torino Üniversitesi
- Bocconi Üniversitesi
- Milano Üniversitesi
- Pisa Üniversitesi
- Siena Üniversitesi
- Trieste Üniversitesi
- Roma Luiss Guido Carli Üniversitesi
- Cattolica Üniversitesi
gibi İtalya’nın köklü üniversitelerinde hem İngilizce hem de İtalyanca olarak İşletme eğitiminizi tamamlayabilirsiniz. Bu üniversitelerde eğitim veren hocaların hepsi alanında uzman ve dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitimlerini tamamlamış kişilerdir.
İtalya’da İşletme Yüksek Lisans Eğitimi Veren Üniversiteler
İtalya, diğer Avrupa ülkelerine göre, uluslararası öğrencilere sunduğu birçok imkanlarla bilinmektedir. Aynı zamanda Avrupa’nın ve dünyanın en büyük ekonomisine sahip bir ülkedir. İtalya’da master eğitiminizi aşağıdaki üniversitelerden birinde ister İngilizce istersenizde İtalyaca eğitim dilinde alarak akademik hayatınıza başarıyla başlayabilirsiniz.
- Bocconi Üniversitesi
- Roma La Sapienza Üniversitesi
- Floransa Üniversitesi
- Milano Üniversitesi
- Milano-Bicocca Üniversitesi
- Bologna Üniversitesi
- Politecnico di Milano Üniversitesi
- Politecnico di Torino Üniversitesi
- Napoli Luigi Vanvitelli Üniversitesi
- Venedik Ca’Foscari Üniversitesi
- Siena Üniversitesi
- Bergamo Üniversitesi
- Pavia Üniversitesi
Detaylı Bilgi İçin;
İtalya’da Okuyoruz, İtalya’da bulunan devlet ve özel üniversitelerle birlikte çalışmakta ve öğrencilerin bu üniversitelere kayıtlarını yapmaktadır. Niçin İşletme Okumalıyız? hakkında detaylı bilgi almak ve başvuru, kayıt işlemleri, vize ve oturma izni ve konaklama hizmetlerini öğrenmek için +90 312 543 54 53 ve +90 552 814 54 93 numaralardan bizi arayabilir, [email protected] ‘a mail atabilir, İletişim Formunu Doldurabilir ’ veya sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.